Het lijkt wel of mijn kind van 9 al aan het puberen is! Hij laat ineens gedrag zien wat ik helemaal niet van hem ken! Ik krijg steeds vaker een grote mond terug van mijn kind… Ik maak me zorgen om mijn kind omdat hij soms zo intens verdrietig is, wat zou er met hem aan de hand zijn? Mijn kind zegt dat hij het allemaal niet meer leuk vindt, dat niks meer leuk is in zijn leven… Mijn kind durft opeens niet meer alleen naar boven en is bang om alleen te slapen. In de klas is er zoveel gedoe tussen de meiden, ik word er als moeder gek van!
Dit zijn allemaal uitspraken van ouders die contact met mij opnemen en zich zorgen maken om hun kind. Zorgen maken omdat ze het gedrag van hun kind niet herkennen, niet begrijpen en niet kunnen plaatsen. Deze kinderen hebben de leeftijd tussen de 8 en 11 jaar.
Als eerste laat ik ouders vertellen wat er thuis speelt, wat ze bij hun kind zien en wat dat met hun doet. De kenmerkende thema’s die ouders bespreken passen vaak bij de “Fase van 9”.Wanneer ik ouders over deze fase vertel zijn zij verbaasd omdat zij niets van deze fase afwisten. Nadat ik de ouders hier verder over informeer, zie ik dat ze tijdens het luisteren rustiger en ontspannen in hun stoel gaan zitten. Ze voelen zich begrepen en gerustgesteld omdat zij inzien dat het gedrag wat hun kind laat zien, een heel natuurlijk leerproces is waar kinderen in en ook weer uit gaan. Dat het gedrag helemaal past bij de fase waar hun kind in zit.
Nog zo onbekend…
Ik schrik er soms van dat de “Fase van 9” nog bij zoveel ouders, leerkrachten en onderwijsinstellingen onbekend is. Terwijl het juist een leeftijd is waarin er op gevoelsniveau ontzettend veel gebeurd bij kinderen. Dit maakt dat ik de “Fase van 9” zoveel mogelijk om de kaart wil zetten. Dat is ook de reden dat ik de training tot expert “Kind van 9” heb gedaan.
De komende tijd zal ik een aantal kenmerkende thema’s uit deze fase bespreken zodat iedereen kennis kan maken met het “Kind van 9”. Je leert je kind hierdoor beter begrijpen en hoe je hem/haar het beste kunt begeleiden.
Misschien denk je nu, wat is die “Fase van 9” dan precies?
Wat ik je als eerste wil zeggen is dat elk kind uniekis en zich op zijn eigen uniekemanier ontwikkeld. Dat betekent dat elke kind op zijn eigen wijzedoor deze mooie levensfase gaat. Het ene kind gaat deze fase veel gemakkelijker door en het andere kind ervaart het veel lastiger.
Ik zal je nu kennis laten maken met deze fase!
Kinderen en volwassenen gaan elke 7 jaar een nieuwe fase in, de 7-jaars fases. De “Fase van 9” valt in de 2delevensfase (7-14 jaar). Dit is een hele mooie en bijzondere levensfase waarin VOELEN centraal staat. Kinderen gaan alles wat ze de eerste 7 levensjaren geleerd hebben, eigen maken en verteren. Dit gebeurt allemaal in het gevoelsgebied, het gebied van de buik. In de leeftijd van 8-9-10 jaar is dit het meest aanwezig.
Het bewustzijn en het logisch denken ontwikkelt en kinderen worden zich steeds meer bewust van de wereld om hen heen. Doordat zij alles veel bewuster ervaren dan de jaren hiervoor, komen alle prikkels om hen heen veel heftiger binnen. Dit kan voor gevoelens van eenzaamheid, verdriet, angst en boosheid zorgen. Doordat kinderen in deze fase juist vanuit het gevoelsgebied functioneren, ervaren zij deze gevoelens veel heftiger en uiten het ook explosiever. Kinderen herkennen al deze gevoelens nog niet goed en vinden het nog lastig taal aan te geven. Dit maakt dat kinderen zich soms onbegrepen voelen, hebben het gevoel dat zij de enige zijn die weten wie ze zijn. Dit kan hen een eenzaam gevoel geven.
In deze fase ervaren ze het verschil tussen zichzelf en de ander. Ze worden zich bewuster van de ander en wat hij kan en zegt. Dat de ander ook iets van hen vindt. Dit kan kinderen een onzeker gevoel geven.
Ze krijgen steeds meer een mening en zien hun ouders niet altijd meer als het grote voorbeeld. Ze ontdekken dat ouders niet overal een antwoord op hebben en krijgen een duidelijke mening in bepaalde situaties. Dit kan voor meer strijd tussen ouder en kind zorgen.
Loskomen
In deze fase staat naast het VOELEN ook LOSKOMEN centraal. Ze gaan ontdekken wie ze zijn, wat ze goed en niet goed kunnen, welke positie ze innemen in de thuissituatie, school, klas, clubjes.
De hartslag krijgt een volwassen ritme en kinderen voelen zich groot. Ze willen graag alleen naar vriendjes fietsen, alleen naar school en zelf boodschappen doen. Wel vinden ze het nog heel fijn om dicht bij hun ouders te zijn, ze zoeken die veiligheid nog op. Ze voelen dat ze soms niet weten waar ze nu bij horen. Ze horen niet echt bij de grote kinderen maar ook niet meer bij de kleintjes.
Ze laten tekenen van individualiteit zien. Briefjes op de slaapkamerdeur met verboden toegang, 3 keer kloppenof wordt in dagboeken geschreven.
Er gebeurt dus een hele hoop in deze levensfase wat ook veel invloed heeft op alle gevoelens die ze ervaren.
Poeh, wat een gevoelens zeg!
Het heftig uiten van hun gevoelens is het meest opvallende wat kinderen in deze fase laten zien. Ze kunnen soms zo intens verdrietig zijn om iets waarvan wij als ouders denken, zo erg is het toch niet? Ze kunnen flink boos worden om de kleinste dingen en na een paar minuten weer om je nek hangen voor een knuffel. Ze zijn soms echt bang om in het donker alleen in bed te liggen. Gevoelens die ze intens ervaren en waarbij ze de begeleiding en de veiligheid van hun ouders nodig hebben.
In mijn volgende blog zal ik dieper ingaan op de gevoelens die deze kinderen ervaren in de “Fase van 9”. Waar die gevoelen vandaan komen, hoe zij het ervaren en hoe jij als ouder daarmee om kunt gaan. Het allerbelangrijkste is je te realiseren dat de “Fase van 9” een leerproces is voor het kind en jou als ouder. Dat deze fase komt en weer gaat en dat het nodig is om zich verder te kunnen ontwikkelen tot een zelfstandig persoon.
Ik hoop dat ik je met deze eerste blog al wat inzicht heb gegeven over deze mooie en bijzonder levensfase. Wil je meer weten, geef je dan op voor de ouderworkshop over het “Kind van 9”. Kijk voor meer info op www.coachpraktijkbinnenstebuiten.nl
Liefs Femke