Help, ik kan het niet…

Faalangst,

iets wat veel kinderen en volwassenen bij zichzelf herkennen. Ik vind het altijd moeilijk om te zien wanneer kinderen zo erg over zichzelf twijfelen en het idee hebben niets te kunnen. Dat ze blokkeren bij het maken van een taakje omdat ze geloven dat het toch niet lukt. Zelf herken ik het gevoel van faalangst ook. Het knaagt soms in mijn buik, zorgt ervoor dat ik aan mezelf ga twijfelen en niet altijd doe wat ik zou willen doen. Toen ik jonger was had ik daar meer last van dan nu. In de afgelopen jaren heb ik inzicht gekregen in mijn faalangst waardoor ik het beter begrijp, er mee om kan gaan en er invloed op kan uitoefenen.  

Als je bij je kind faalangst ziet, wil je als ouder het liefst de pijn bij ze wegnemen en ze geruststellen. Zeggen dat ze het wel kunnen en dat het goed komt. Misschien doe je dit bij jezelf ook wanneer je je faalangstig voelt. Toch zal je merken dat dit niet altijd voldoende is. Het gevoel wat je kind heeft over zichzelf, zit soms heel diep van binnen en blijft maar terugkomen. Dit kan veel frustratie bij je kind oproepen.

Wat goed kan helpenis de faalangst visueel te maken. Hoeveel last heb ik er nu eigenlijk van, wat doe ik al welin die situaties en wat kan ik nog extra doen? Je kunt het tekenen of opschrijven. Door het visueel te maken wordt het concreet en is het geen gedachte meer in je hoofd of een gevoel in je lijf. Je krijgt er meer vat op.

Wat mij het meeste heeft geholpen is kijken naar wat de positieve intentie van de faalangst is. Het voelt vaak als iets heel negatiefs maar eigenlijk wilt het je ook helpen. 

Misschien denk je nu… ja Femke, dat klinkt leuk maar ik heb er alleen maar last van. Ik wil je dan toch vragen om eens te gaan kijken naar wat de positieve intentie van je faalangst is voor jou, waar helpt het je mee? Wanneer je kind of jij zicht krijgt op de positieve intentie, kun je dit inzetten wanneer je er weer last van hebt. Zeg de positieve intentie even tegen jezelf en je zult merken dat het steeds minder negatief aanvoelt. 

Faalangst is iets waar je echt niet mee hoeft te blijven zitten. Je doet er jezelf soms te kort mee. Doe je ogen even dicht en voel eens diep van binnen. 

Wat wil je heel graag doen, 

wat je nu niet doet,

 omdat je bang bent,

 dat je het niet kan of dat het mis gaat.

Hoe gaaf is het dat je het wel doet! Dat je eindelijk doet wat je diep van binnen altijd wilde doen. Dat je weer het vertrouwen in jezelf voelt, die fijne kriebels in je buik en de energie voelt die dan loskomt. Dat je fouten durft te maken en ervaart dat er niets erg gebeurd. Dat je kind weer vrolijk naar school gaat, voelt dat hij/zij het kan en spannende situaties aangaat.

Het is aan jou wie je de aandacht geeft. Je kind of jezelf, of blijft de faalangst de baas?

Wil je je kind weer vol zelfvertrouwen zien en gelukkig? Wil je zelf met je faalangst aan de slag? Weet je niet hoe je kunt beginnen?
Neem contact met me op en we kijken samen wat de eerste stap is om meer grip te krijgen op faalangst. 

Liefs Femke

www.coachpraktijkbinnenstebuiten.nl coachpraktijkbinnenstebuiten@gmail.com


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s