Leerkracht zijn….

Vanmorgen was ik een beetje vroeg wakker, het is nu 5.57 uur terwijl ik dit zit te schrijven.. Niet helemaal de bedoeling zo vroeg.. maar soms borrelt er wat van binnen en moet ik het op papier zetten. 

Ik werd wakker en moest aan mijn lieve oud collega’s denken. Het is nu een maand geleden dat ik ben gestopt als leerkracht en merk dat ik me nog erg verbonden voel met het onderwijs en alles wat daarbij hoort. Ik kijk naar de leerkrachten van mijn eigen kinderen en zie die passie maar ook de worsteling die veel leerkrachten voelen. Ik heb zoveel bewondering voor hen. Dat ze, ondanks alles wat er leeft in een groep en school, kinderen geven wat ze nodig hebben, liefde en vertrouwen!

Op het schoolplein is het soms net als in de Luizenmoeder. Ouders kunnen soms heerlijk klagen over de leerkracht en dat hoort er ook bij. Ik betrap me er zelf ook wel eens op. Er zijn ook momenten dat ik het lastig vind. Ik weet hoe geweldig het werk als leerkracht is maar ook hoe zwaar het kan zijn. Dat leerkrachten constant de balans moeten zoeken in wat ze “moeten”, wat de kinderen van ze vragen, wat ze de kinderen willen geven en wat ze zelf nodig hebben om in balans te kunnen blijven. 

Voor kinderen is de leerkracht een belangrijk persoon in hun leven. Het is iemand waar ze 5 dagen in de week bij doorbrengen, waar ze zich veilig bij willen voelen, waar ze hun zorgen mee delen, waar ze plezier mee hebben, waar ze veel nieuwe dingen van leren en vooral waar ze zich ook thuis willen voelen. 

Een leerkracht kan kinderen dit gevoel niet alleen geven, ouders zijn daarin een belangrijke schakel. Vooral wanneer kinderen wat ouder worden en zich meer bewust worden van de wereld om hen heen. De manier waarop ouders over de leerkracht praten met hun kind, heeft invloed op hoe het kind naar zijn leerkracht kijkt. Benoem je vaak de negatieve dingen, dan zal je kind dit onbewust overnemen, wat invloed heeft op hoe je kind de leerkracht ervaart en hoe het zich verder ontwikkelt in de klas. Natuurlijk doen leerkrachten ook wel eens dingen waarvan je als ouder denk, kan dat niet anders… Het is goed om het negatieve niet aan je kind te tonen en juist je kind uit te leggen dat dingen soms anders gaan dan dat je eigenlijk zou willen en hoe je daarmee om kunt gaan.

Ik heb veel bewondering voor leerkrachten die ouders meenemen in de ontwikkeling van hun kind. Wanneer zij het gedrag van een kind niet begrijpen en ouders om hulp vragen hoe daarmee om te gaan. Ouders kennen hun kind het beste en kunnen de leerkracht tips geven. Deze samenwerking tussen leerkracht en ouder maakt dat het kind zich optimaal kan ontwikkelen. Dat ouders en leerkrachten open staan voor elkaar en op een positieve manier samenwerken. Leerkracht zijn is soms best pittig. Het vraagt veel van ze op een dag en hoe fijn is het voor de leerkracht om te weten dat er ouders zijn die ze ondersteunen. 

Lieve oud collega’s, ik ben super trots op jullie! De liefde die jullie hebben voor de kinderen is heel groot. Jullie zorgen er elke dag weer voor dat kinderen genieten, nieuwe dingen leren en ze zich veilig bij je voelen. Vergeet niet, ondanks alles wat voor je gevoel “moet”, te genieten van de kleine dingen op een dag. Een dikke knuffel van een kind, die grote glimlach als een kind iets nieuws geleerd heeft, helemaal dubbel liggen om een grapje en de lieve woorden van een ouder.
En als het een dag even niet mee zit, strooi de glitters even in het rond en dan weet je weer waar het om gaat! 

Geniet vandaag!

Leave a little sparkle wherever you go!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s