Moeilijk concentreren?

Misschien heb je dit ook wel eens van de juf of meester van je kind gehoord en valt je dat thuis ook wel eens op. 

Concentratieproblemen, een term die veel gebruikt wordt maar wat is concentreren nu eigenlijk. Het is kunnen “focussen”. Je aandacht richten op 1 ding. Wanneer je kind thuis een langere tijd gericht naar de tv of ipad kan kijken of aan tafel knutselt, betekent dat zijn concentratie prima is. Toch is hij misschien op school snel afgeleid en meer met andere dingen bezig dan zijn werk. Of schiet het thuis maar niet op wanneer hij zijn kamer moet opruimen. Het is dan goed om te gaan kijken op welke momenten je kind zijn focus kwijt is.

Er kunnen verschillende oorzaken zijn dat je kind in de klas of thuis, zijn focus kwijt raakt.

Het kan zijn dat je kind de leerstof erg lastig vindt, daardoor zijn focus kwijt raakt en met andere dingen bezig is. Misschien heb je een kind dat graag beweegt en het moeilijk vindt om lange tijd stil te zitten. Denk maar eens aan de eetmomenten thuis of even samen lezen met je kind. Dan lijkt het alsof je kind zijn concentratie kwijt is maar dat is juist niet zo. Deze kinderen zetten hun bewegelijkheid juist in om te kunnen focussen wanneer ze moe zijn of iets lastig vinden.

Wanneer je kind heel onzekeris en bang om fouten te maken, zal het snel zijn focus verliezen. Je kind durft niet aan de taak te beginnen omdat het bang is om fouten te maken. Je kind stelt zich de hele tijd de vraag, zou dit goed zijn, ik kan het niet, de anderen zijn veel sneller dan ik, wat moet ik nu doen en raakt zijn focus kwijt. 

Voelt je kind zich wel gemotiveerdvoor de taak die hij krijgt? Kun jij je focussen wanneer je iets moet doen waar je niet gemotiveerd voor bent? Tja, dat is heel lastig. Dit geldt voor kinderen net zo. Hoe meer ze gemotiveerd zijn, hoe meer focus ze in de taak leggen. Voor ouders altijd een mooie uitdaging hoe je de “vervelende” taakjes in huis toch leuk kunt maken!

Kan je kind al een plannetjemaken wanneer het aan een taak begint; wat doe ik eerst en wat daarna? Of is het in zijn hoofd of tafeltje een chaos en kan hij zijn spullen nergens vinden. Kun jij in chaos focussen? 

Voelt je kind zich wel begrepen, gezien en veilig in de klas of is hij vooral bezig met gezien willen worden op een negatieve manier?  

En nu?

Het is voor jou als ouder en voor de leerkracht van je kind, fijn om samen te gaan kijken op welke momenten je kind de focus verliest. Heb je dat in beeld, dan kun je heel gericht je kind hulp bieden om meer focus te ontwikkelen. Wat kun jij als ouder veranderen in je benadering zodat je aansluit bij wat je kind op dat moment nodig heeft. Wat kun je je kind leren in de momenten die hij lastig vindt. 

Concentratieproblemen, bestaan die? Tja.. dat is een mooie discussie. Het woord wordt snel gebruikt maar hopelijk kijk je na het lezen van deze blog, anders naar deze term. Kijk vooral naar de momenten waarop je kind zijn focus verliest en wat jij kunt doen om ervoor te zorgen dat het zich verder kan ontwikkelen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s