Je kind in zijn kracht zetten!

De cito’s zijn op de meeste basisscholen weer begonnen. Voor sommige kinderen een lastige tijd. “Wat als ik het niet weet, veel fouten maak of achteruit ben gegaan?” Het kan voor veel stress zorgen. Veel ouders proberen hun kind te geruststellen. “Het komt wel goed, je hoeft niet te twijfelen, je kunt het!” Lief maar niet altijd helpend. Wij weten dat het wel goed komt en dat zij zich geen zorgen hoeven te maken. Een toets zegt niets over wie je bent… Maar kinderen voelen zich echt onzeker.

Wat kun je nou als ouders doen om je kind leren om te gaan met dat onzekere gevoel.
Het belangrijkste is de emotie van je kind serieus te nemen, te erkennen en niet weg te wuiven met “het komt wel goed”..
Het gevoel mag er zijn en je hoeft er niet tegen te vechten. Kijk samen met je kind wat zijn grootste angst is. Vraag aan je kind of hij/zij al eerder een soortgelijke situatie heeft gehad en hoe is hij/zij daar toen mee omgegaan. Wat heeft je kind toen gedaan wat hielp. Heeft je kind misschien iets tegen zichzelf gezegd wat hem hielp of heeft je kind van iemand steun gekregen. Laat je kind ervaren wat het gedaan heeft en dat het toen goed is gegaan. Op deze manier wordt je kind bewust van zijn veerkracht. Ik heb het eerder gedaan en toen is het me gelukt!

Je kunt samen met je kind een helpende gedachte bedenken. Kinderen weten al snel welke zin hen kan helpen als ze zich onzeker voelen. Je kunt de helpende zin op een mooi schilderij laten schrijven en ophangen op zijn kamer.

Als ouders willen wij van nature ons kind beschermen voor tegenslagen of vervelende gevoelens. Maar kinderen worden juist zelfverzekerder als het af en toe even tegen zit en zij ervaren dat zij het aankunnen. Dit geldt natuurlijk voor ons als ouders ook. Je wordt sterker als iets even tegen zit. Sta dan stil bij hoe je je toen voelde en dat het gevoel waarschijnlijk tijdelijk is geweest. Gevoelens komen en gaan.
Weet je nog wat je toen hebt gedaan wat ervoor zorgde dat je je fijner voelde. Zie de stappen die je hebt gemaakt en hoeveel veerkracht je eigenlijk bezit. Als je je bewust bent van je veerkracht voel je het vertrouwen in jezelf en dat je het aankan.

De volgende keer dat jij of je kind in een lastige situatie zitten, loop niet weg van je gevoel maar erken het. Het mag er zijn, je kunt het aan! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s