Als het je kind even allemaal teveel is….

Een huilend kind in de ochtend, niet naar school willen en om alle kleine dingen boos of verdrietig worden. Wanneer ik dit bij mijn kinderen merk, weet ik dat het tijd is voor rust.

In deze gezellige tijd van Sint en Kerst merk ik altijd aan mijn kinderen dat het veel van ze vraagt. Ze genieten van het Sinterklaasjournaal maar maken zich ook druk of ze wel het juiste pakje van de pieten krijgen. Het is vroeg donker buiten en de kou helpt ook niet mee als er ‘s avonds nog getraind gaat worden voor voetbal. Dingen waar ze altijd ontzettend van genieten maar in zo’n drukke periode als teveel voelt.

Dit vraagt iets van jou als ouder. Als eerste is het herkennen van overprikkeling bij je kind belangrijk. Overprikkeling uit zich vaak in een voor ons “overdreven” emotie. Ze reageren extreem boos of verdrietig als er iets kleins niet lukt of niet gaat zoals ze hadden gedacht. Dit kan voor jou een signaal zijn om te kijken wat er aan de hand is. Kijk op zo’n moment even terug naar wat er allemaal die dag of week gebeurd is.

Wat kun je als ouder doen als je merkt dat het je kind allemaal even teveel is? Erkennen van de emotie van je kind is het belangrijkste. Je kind huilt niet voor niets en is niet boos omdat hij dat zo leuk vindt. Je kind zit niet lekker in zijn vel en wilt voelen dat hij gezien wordt. Hij heeft jou nodig. Benoem de emotie van je kind en zeg wat je denkt dat er aan de hand is. Voor je kind is het in zo’n situatie heel lastig om aan te geven wat er is omdat het vol in emotie zit. Geef je kind een knuffel of ga dicht bij je kind zitten en neem dan tijd om te luister naar je kind. Tijd en rust helpen je kind en jou verder.

Als moeder begrijp ik dat er ook momenten zijn dat je zelf ook onrustig en druk bent en echt geen geduld hebt om rustig te reageren. Toch heeft je kind dat op dat moment echt nodig. Dit betekent dat ik ook goed voor mezelf moet zorgen. Dat ik ook tijd en rust voor mezelf neem zodat ik mijn geduld kan bewaren wanneer het bij mijn kind teveel wordt. Hoe rustiger en ontspannen je als ouder bent, hoe rustiger en ontspannen je kind is.

Tijdens coaching ga ik op zoek naar patronen in het gedrag van kinderen en ouders. We kijken wat je kind nodig heeft om beter in zijn vel te zitten. Maar ook wat ouders nodig hebben om hun kind te geven wat het nodig heeft. Wil je meer weten over overprikkeling bij kinderen en hoe je daar als ouder mee om gaat? Neem gerust contact met me op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s