Week van de opvoeding: samenspel tussen ouders en een sociaal netwerk

Stel jezelf eens deze vraag; wanneer je niet lekker in je vel zit, het even niet loopt in je gezin, of je vragen hebt over de opvoeding, naar wie ga je toe om je verhaal kwijt te kunnen of om hulp te vragen?

Een sociaal netwerk is voor ouders een grote steun in lastige situaties. Een sociaal netwerk kan bestaan uit buren, familie, vrienden of mensen van een vereniging. Het zijn mensen waar je met vragen terecht kunt en steun krijgt wanneer je het nodig hebt. Ouders met een goed sociaal netwerk hebben meer zelfvertrouwen, zijn meer ontspannen in de opvoeding en gaan positievere relaties met hun kinderen aan. Ouders kunnen meer aan, als er mensen zijn die hen praktisch en emotioneel kunnen ondersteunen.

Het kan zijn dat je als ouder geen sociaal netwerk hebt. Je voelt je eenzaam en hebt het gevoel er alleen voor te staan. Als jij jezelf hierin herkent wil ik je vragen om het volgende te beantwoorden door het op te schrijven.
·     Aan wie heb je al eens vertelt hoe het met je gaat? Hoe reageerde die persoon? Hoe heb jij het ervaren?
·     Is er iemand die dicht bij je staat waaraan je je verhaal graag kwijt zou willen?
·     Als je nog niet eerder die stap hebt gezet, wat maakt dat je dat nog niet gedaan hebt.    Ben je ergens bang voor? Wat kan er gebeuren als je het wel doet?
·     Wat heb je nodig om bij iemand aan te kloppen?
·     Neem eens een situatie in je gedachten waar je trots op bent.
·     Hoe voelde je je toen?
·     Wat heb jij in die situatie gedaan?
·     Wat dacht je in die situatie?
·     Over welke kwaliteiten beschik je, waar ben je goed in?
Ik heb je deze vragen gesteld om je inzicht te geven in welke stappen je kunt zetten om iemand te vinden waar je met vragen en zorgen kunt aankloppen. Maar ook om je eigen kracht te ontdekken. Wil je hier graag meer over weten, neem gerust contact met me op.

Tevens wil ik je laten weten dat SAAM bijeenkomsten organiseerd in de klif, Nijmegen Noord. Een plek om even samen met andere ouders en kinderen te praten. Morgen is er een bijeenkomst waarbij ik ook aanwezig ben voor vragen. Kijk voor meer informatie op de facebookpagina van SAAM!

Aan alle mensen die deze blog lezen wil ik iets vragen.
Door ons drukke leven hebben we soms geen oog meer voor de ander. Er zijn zoveel mensen in je nabije omgeving die zich soms eenzaam voelen en het idee hebben er alleen voor te staan. Wil jij eens aan een ander vragen hoe hij/zij zich voelt, hoe het gaat en vraag even door. Een luisterend oor kan zoveel in iemands leven betekenen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s