Als leerkracht weet ik hoe belangrijk de samenwerking tussen school en ouders is voor de ontwikkeling van het kind. Kinderen komen 5 dagen per week naar school en zijn dus de meeste tijd van hun jonge leven op school. Dan is het dus extra belangrijk dat ouders op de hoogte zijn van wat er op school speelt maar ook dat school weet wat er thuis speelt.
Veel ouders vinden de drempel soms erg hoog om op school aan te geven dat het thuis even niet lekker loopt. Het voelt voor ouders soms als falen en houden dan de problemen voor zichzelf. Leerkrachten merken dan vaak een verandering in het gedrag van het kind en vragen zich af waar dat vandaan komt. Wanneer leerkrachten weten wat er thuis speelt, kunnen zij veel beter inspelen op het gedrag van het kind en er samen met ouders voor zorgen dat het kind zich goed kan blijven ontwikkelen.
School en ouders hebben beide een rol in een goede communicatie. Ouders moeten het gevoel hebben hun “ei” kwijt te kunnen, dat school een luisterende houding aanneemt en ouders op weg helpt naar een oplossing. Leerkrachten moeten het gevoel hebben dat ouders betrokken en open zijn. Ouders zijn tenslotte degene die hun kind het beste kennen. Voor leerkrachten is het fijn dat ook zij bij ouders kunnen aankloppen met vragen over het kind. Het is een wisselwerking die elkaar positief kan beïnvloeden.
Een open en eerlijk gesprek en elkaar op de hoogte houden zorgt ervoor dat er samenspel is tussen school en ouders.
Ben jij een ouder die bij school aangeeft als het even niet lekker loopt? Stimuleer dan andere ouders die dit nog lastig vinden en geef hen het steuntje in de rug.
Samen kom je verder dan alleen!