Week van de opvoeding: Samenspel tussen ouders

Mam, van papa mag het wel!!!….. Je zucht weer even diep en denkt… waarom steunt hij me nou niet.…ik heb al zo vaak gezegd……
Ik denk dat elke ouder dit soort situaties herkent. Is dit erg? Nee dat denk ik niet maar als het te vaak voorkomt kan het voor spanningen in het gezin zorgen. Dan is het fijn om hier iets aan te veranderen.

Opvoeden doe je niet alleen, het is een samenspel tussen ouders. Om als ouders goed te kunnen samenwerken is het belangrijk om met elkaar te kunnen praten en vooral naar elkaar te kunnen luisteren. Praten over dingen die spelen in het gezin en naar elkaar kunnen luisteren zonder je oordeel al klaar te hebben. Oordeelloos luisteren is niet zo eenvoudig als het klinkt maar helpt je om je partner te horen en te begrijpen.

Ik denk ook wel eens, waarom doe je dat nou zo of zeg je dat zo… je weet toch dat dat niet werkt… Maar vraag jij wel eens aan je partner wat de reden is waarom hij/zij zo reageert zonder te zelf te oordelen of je antwoord al klaar te hebben in de je hoofd?
Spanningen in een gezin blijven bestaan als er niet gepraat wordt.

Iedereen wordt in zijn leven gevormd door je eigen opvoeding, omgeving en bepaalde gebeurtenissen. Dit uit zich in de wijze waarop wij in het leven staan, hoe wij denken, doen en voelen. Soms is het fijn om van elkaar en jezelf te weten waar bepaald gedrag vandaan komt om het beter te begrijpen en het te kunnen veranderen. Door er met je partner over te praten leer je elkaars reacties beter begrijpen en kun je samen kijken over hoe jullie het in de opvoeding willen doen.

Om oordeelloos te kunnen luisteren is het belangrijk om je eigen gedachten en meningen te parkeren en je te richten op wat er gebeurt bij de ander en wat de ander daadwerkelijk zegt. Als het gesprek vastloopt… vraag eens ‘Wat heb je nu nodig van mij, hoe kan ik je helpen’.

Afbeelding1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s